Examens
Aan het eind van elk judoseizoen worden er examens gehouden. Tijdens deze examens worden er door de trainers gekeken wat afgelopen jaar is opgedaan. Dit wordt dan beloond met een nieuwe judoslip of judoband. Hieronder is meer informatie te vinden over de examens.

De judo-examens worden aan het eind van het seizoen afgenomen om te kijken wat de judoka het seizoen heeft geleerd. Dit is voor een ouder ook het moment om te zien wat uw kind heeft gedaan. De datum van het examen wordt ruim van te voren bekend gemaakt aan zowel de ouders als de judoka's.Tijdens het examen zijn ouders, vrienden en familie van harte welkom om te kijken. Er heerst een gezellige maar spannende sfeer, zeker voor de judoka's. De trainers leggen vaak ook wat uit aan de ouders, zodat ze een beeld hebben wat er tijdens de judolessen gebeurt. Aan het eind van het examen wordt gekeken of de judoka een voortgang heeft gebracht. De voortgang wordt geuit in een judoslip of band.

Er zijn verschillende soorten banden. Elk beginnend judoka begint met een witte band (6e kyu). Daarna komen de gele band (5e kyu), oranje band (4e kyu), groene band (3e kyu), blauwe band (2e kyu) en bruine band (1e kyu).Binnen elke band zijn een aantal graduaties, genaamd slippen. Dit is een onderdeel van je band dat aangeeft hoe ver je bent. Hoe hoger de band, hoe minder slippen er zijn. Jongere judoka's verdienen een judoslip, oudere judoka's slaan vaak de slip over en gaan naar een nieuwe band. Hiervoor moeten zij vaak wel een aantal jaren trainen. Het kan dus wel eens zijn dat iemand een jaar geen examen doet.

Wanneer je een bruine band hebt en je wilt voor de zwarte band gaan, dan moet je daarvoor gaan trainen. Je kan op onzevereniging de zwarte band niet halen. Dat moet voor een speciale commissie worden uitgevoerd. Er zijn twee momenten in het jaar waarop de commissie bij elkaar komt om het zwarte bandexamen af te nemen. Het kost tijd en energie om een goed examenprogramma af te leggen. Wietse Swart is één van de examinatoren in Noord-Nederland. Hij kan daarom een judotechnisch sterk programma in elkaar zitten.