Een judowedstrijd is altijd best wel spannend om aan mee te doen. Dit wordt makkelijker wanneer je vaker wedstrijden draait.. Maar voor de judoka's die voor het eerst op een wedstrijd staan, is hieronder een beschrijving wat bij je eerste wedstrijd belangrijk is.
Stap 1: opgeven
Je moet je eerst opgeven voor een toernooi. Dit kan via het digitale ledensysteem van de vereniging. Vul de gegevens in en betaal de kosten.
Wanneer dit gedaan is, zal de wedstrijdsecretaris ervoor zorgen dat je opgegeven wordt.
Stap 2: voorbereiding
Je zal twee a drie weken voor de wedstrijd een mail krijgen met informatie. Hierin vind je een deelnemerskaart, die je moet printen.
Op deze kaart vind je informatie als: gewicht, geboortejaar, poule, mat, weegtijd en starttijd.
Wanneer iets niet klopt, moet je dit zo snel mogelijk aangeven bij de wedstrijdsecretaris.
Stap 3: naar de wedstrijd
Wanneer je naar de judowedstrijd gaat, is het belangrijk dat je goed hebt gegeten en gedronken. Deze energie heb je nodig om zo sterk als mogelijk op de mat te staan. Neem het volgende mee:
- Je judopak;
- Je deelnemerskaart;
- Een rode en witte band;
- Flesje drinken;

Geen rode en/of witte band? De meeste jurytafels hebben deze ook wel voor je.
Stap 4: aangekomen bij de zaal
Op bijna alle wedstrijden moet je eerst gaan wegen. Op je deelnemerskaart staat hoe laat de weging begint. Zorg ervoor dat je dus op tijd bent! Bij het wegen gaan ze kijken of je goed op gewicht bent en je nog in je gewichtsklasse past. Ben je te zwaar? Dan moet je overgepouled worden en dat kost dan €5,00. Na het wegen kan je de judozaal betreden. Hier vind je de judomat met jurytafels. Je moet het kaartje afgeven bij de jurytafel. Zoek ook je coach ondertussen op en geef aan dat je er bent en op welke mat je moet judoën!
Stap 5: aan de slag!
Wanneer je blok begint, dan zitten alle judoka's naast de jurytafel. De jurytafel geeft aan wanneer je moet beginnen. Wanneer je opgeroepen wordt, wordt ook aangegeven of je een rode band of een witte band om moet.
Stap 6: op de mat
Een judowedstrijd duurt 2 minuten voor -12 judoka's en 3 minuten voor de -15 judoka's. Tijdens je wedstrijd kun je een waza-ari krijgen (7 punten) of ippon (10). Een ippon krijg je als je tegenstander volledig op de rug valt. Dan eindigt de wedstrijd ook gelijk. Wanneer de tegenstander bijna op de rug valt of op de zijkant, krijgt de judoka een wazari. Twee keer een wazari is hetzelfde als een ipppn. Dan stopt de wedstrijd ook.
Bij een gelijkspel, kan het zijn dat de scheidsrechter een winnaar aanwijst. Dit is 1 punt waard.
Het kan ook zijn dat je een golden score moet doen. Dat betekent dat de judoka die het eerst een score verdient, de wedstrijd wint.
Stap 7: klaar
De jury noteert de uitslag van de wedstrijd. Aan het eind van je blok, vindt de prijsuitreiking plaats. Degene met de meeste punten staan op het podium.
Bij een opstaptoernooi krijgt iedereen een prijs.